Bulduysan Patent Tescil Şart

Günümüzde ticaretin globalleştiği, ülkeler arası ticaretin arttığı bir dönem yaşamaktayız.

Özellikle internet alanındaki gelişmeler ticari alanda globalleşmeyi sağlamaktadır.

İnternet aracılığıyla, ürünlerinizi, markanızı Dünya’da tanıtmanız ve Dünya’nın her yerinden yeni müşteriler bulmanız mümkün hale gelmiştir.

Bilindiği üzere marka sınai mülkiyet hakkıdır. Günümüzde birçok marka işletmenin en önemli sermayesidir.

Marka hukuku uyarınca, markalar tescil edildikleri ülkeler için mülkiyet hakkı ve hukuki koruma sağlar.

Markanız ticari faaliyette bulunduğunuz ülkede tescilli değilse hukuken zor durumda kalabilirsiniz.

Hatta markanız ticari faaliyet içersinde olduğunuz ülkelerde başka kişi/firmalar adına kayıtlıysa hukuken ticari faaliyette bulunmanız mümkün olmayabilir.

 

Markanızı Türkiye’de tescil ettirmek için öncelikle TPE nezdinde markanızın tescile müsait olup olmadığı konusunda araştırma yapmanız gerekir.

Marka benzerlik sorgulamasını TPE internet sitesi (www.tpe.gov.tr) kendiniz yapabileceğiniz gibi Marka ve Patent Firmalarından profesyonel destek alarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Yapılan sorgulama sonrasında markanızın TPE nezdinde tescile müsaitse marka müracaatı yapmanızda fayda vardır.

Fakat yapılan sorgulamada markanızın benzeri veya birebir aynısının  başka firma adına tescilli olduğu tespit edilirse bu durumda Türkiye pazarında ticari faaliyette bulunmanız hukuken sakıncalı olur.

Bu durumda  markanızla ticari faaliyet yapabilmek için tescil sahibinden izin almanız veya marka tescilini hükümsüz/iptal ettirmeniz gerekir.

Marka hükümsüzlük davası açmak için öncelikle markanın tescil tarihini dikkate almak gerekir çünkü Türk Hukuku bakımından 5 yıllık zamanaşımı süresi dolmuş olabilir. Kötüniyetli marka tescillerinde 5 yıllık zamanaşımı geçerli olmasa da hukuken kötüniyeti ispatlamak gerekir.

Bir diğer önemli noktada markayı tescil alan firmanın kötüniyetli olup olmadığıdır.

Söz konu firma markayı iyiniyetle ve tesadüfen kullanmış ve adına tescil ettirmiş olabilir.

Özellikle jenerik ve yaygın ibarelerden oluşan  markalarda tesadüfi benzerliklerin olmasına sık rastlanılmaktadır.

Bu gibi durumlarda  tescil edilen markanın hukuka aykırı ve Kötüniyetle alındığından bahsetmek çok zordur. Tescilin Kötüniyetle alındığını destekleyen delillere (örneğin: Tescil alan firmayla aranızda ticari ilişki olduğu, tarafınızın markasının tanınmış olduğu) ihtiyaç vardır.

Markanız  başka bir firma tarafından tesadüfen ve iyiniyetle tescil ettirilmiş ve fiilen kullanılıyorsa marka hükümsüzlük/iptal davası açarak sonuç almak zordur. Böyle bir durumda tescil sahibi firmayla temasa geçip markayı satın almak veya markayı kullanmak için izin almak daha mantıklıdır.

Fakat  Tescil Alınan Marka Kötüniyetle Yapıldıysa, markanız sık kullanılan jenerik kelimelerden oluşmuyor dolayısıyla tesadüfi benzerlikten bahsetmek mümkün değilse  tescilli markanın hükümsüz/iptal kılınması mümkündür.

Ayrıca sıklıkla rastlanıldığı üzere  markanızı tescil ettiren firmayla ticari ilişkiniz varsa hatta söz konu firma bayinizse/müşterinizse bu durumda kötüniyet bariz bir şekilde ortada olduğundan açılacak hükümsüzlük/iptal davasıyla olumlu sonuç almak mümkündür.

Diğer yandan internet alan adlarında olduğu gibi  bazı kişi/firmalar, fuarlar ve Internet aracılığıyla gelişen, büyüyen markaları tespit edip kendi adlarına Kötüniyetle tescil ettirmektedirler.  Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde de markanızın pazarda bilinen, büyüyen bir marka olduğunu ispatlamak kaydıyla Kötüniyetle alınan markanın hükümsüzlüğünü sağlamak mümkün olabilir.

1996 yılından bu yana patent, marka tescili ve hukuku alanında edindiğimiz tecrübeyle belirtmek isteriz ki sadece marka, patent hukukunu bilmek bir avukat için yeterli olmayabilir özellikle marka, patent tescil sürecini de bilmek büyük önem taşır Çünkü pratik olarak marka tescil sürecinin bilinmesi ve Türk Hukukun ve Türk Patent Enstitüsünün  eksiklikleri/boşluklarının bilinmesi olumlu sonuç almak için şarttır.

 

Patent_nedir_tescil

 

patent_tescil_nedir

patent_tescil_sart


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 18 Nisan 2024 Perşembe Saat: 22:38 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 12492

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."