Kullanılmayan Markaların İptali

TPE’nin kurulduğu  tarihten (1994)  buyana tescilli marka sayısı 1 milyona yaklaşmıştır.

Söz konu markaların önemli bir kısmı atıl marka / kullanılmayan markalardır.

Fiilen kullanılan markalar ise tescil aldıkları tüm sınıflarda kullanılmamaktadırlar.

OYSA Kİ KULLANILMAYAN BU MARKALARA İHTİYAÇ DUYAN GERÇEK HAK SAHİPLERİ  VARDIR.

Fiilen kullanılmayan iş bu markalar nedeniyle gerçek hak sahipleri ve ihtiyaç sahipleri büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar.

 

ATIL / KULLANILMAYAN MARKA SORUNUNUN KAYNAĞI;  

TPE ilk kurulduğu 1994 yıldan 2008 yılına kadar tek bir Başvuru Harcıyla 3 Ana Sınıfta marka başvuru hakkı vermekteydi, Bu nedenle bu tarihler arasında yapılan marka başvuruları “NASILSA PARASINI ÖDEDİK, LAZIM OLSA DA OLMASA DA 3 SINIF HAKKINI DOLDURALIM” mantığıyla yapılmıştır.

Örnekle Açıklarsak ; Sadece Tekstil Mağazası olan, Tekstil markası olmayan bir kişi/firmaya 35. Sınıfta tescil almak yeterlidir FAKAT  eski başvuruların çoğunda 3 sınıf hakkını doldurmak için fiilen kullanılmayan hatta hiç kullanılmayacak alanlarda başvuru yapılmış 35. Sınıfın yanına 25. (tekstil/giyim markası) 24. (kumaş markası)  alanlarında da tescil alınmıştır.

2008 tarihinden sonra TPE bu hatalı uygulamasından vazgeçmiş ve her sınıf için ayrı ayrı marka başvuru harcı almaya başlamıştır, bu uygulama gereksiz sınıflarda alınan marka başvurularını azaltmıştır fakat söz konu tarih aralığında yapılan yüz binlerce marka tesciline çözüm getirememiştir.

AYRICA marka sınıfları incelendiğinde de “BİRBİRLERİYLE İLGİSİZ MESLEK VE ÜRÜNLERİN AYNI SINIF İÇİNDE YER ALDIKLARI” görülmektedir bu durumda gereksiz alanlarda marka tesciline sebebiyet vermektedir.

Örnekle açıklarsak;

En çok başvuru yapılan 35. Sınıfı ele alalım:

35. SINIF

 

Reklamcılık,  pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler (Ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri dahil).

 

Büro hizmetleri.

İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri  (ithalat-ihracat acente hizmetleri dahil).

 

Ticari ve sınai ürünler için eksperlik hizmetleri.

 

Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri.

 

Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için malların* bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende,  toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)

 

35. Sınıfta en çok tercih edilen kısım son alt grupta yer alan satış/mağaza/internetten satış kısmıdır. Bu kısım için marka başvurusu yapılırken diğer alanlarda tescillenmektedir.

Halbuki 35 ilk alt grubunda REKLAMCILIK, ikinci alt grupta İŞ İDARESİ DANIŞMANLIĞI, OFİS HİZMETLERİ gibi yaygın olarak kullanılan faaliyetler de vardır.

Dolayısıyla Mağazacılık alanında kullanılan X marka tescili, X markasına Reklamcılık veya Danışmanlık alanında ihtiyaç duyan kişi/firmalara verilmemektedir Bu durumda bu gerçek hak sahipleri mağdur olmaktadırlar.

 

ATIL MARKALAR NEDENİYLE MAĞDUR OLANLAR NE YAPMALIDIR?

Hukuk karşılaşılan ve/veya karşılaşılacak sorunları çözmek için çözüm yolları bulundurmak zorundadır.

Atıl markalar konusunda da 556 Sayılı KHK’de düzenleme bulunmaktadır.

Markanın kullanılması

Madde 14 - Markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir.

Aşağıda belirtilen durumlar markayı kullanma kabul edilir:

a) Tescilli markanın ayırt edici karakterini değiştirmeden markanın farklı unsurlarla kullanılması,

b) Markanın yalnız ihracat amacıyla mal ya da ambalajlarında kullanılması,

c) Markanın, marka sahibinin izni ile kullanılması,

d) Markayı taşıyan malın ithalatı.

  

İlgili madde incelendiğinde Tescil Tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılmayan veya kullanımına 5 yıl ara verilen markalar “KULLANILMADIKLARI ALANLARDA İPTAL EDİLİR” demektedir.

Dolayısıyla tescil tarihinden itibaren veya 5 yıl kullanılmayan markalar açılacak hükümsüzlük davasıyla iptal edilebilinir.

İş bu davaların davacı açısından iyi yanı ispat şartının marka sahibi üzerine bırakılmasıdır yani açılacak davada dava açan markanın 5 yıl boyunca kullanılmadığını ispat etmeye çalışmaz, marka sahibi davalı markayı kullandığını ve iş bu kullanımının ciddi ve ekonomik olduğunu faturalar, kataloglar, reklamlar, sözleşmeler,..vb şekilde  ispatlamalıdır aksi halde markası iptal olur.

ATIL MARKALAR NEDENİYLE, GERÇEK HAK SAHİPLERİ MARKA TESCİLİ ALAMIYORLARSA HUKUKİ MÜCADELEYLE KENDİLERİNE ENGEL TEŞKİL EDEN ATIL MARKALARI İPTAL EDEBİLİRLER. FAKAT HER İŞİN BİRÇOK “PÜF NOKTASI/NOKTALARI” VARDIR, BU NEDENLE İŞ BU TÜR DAVALARIN KONUSUNDA TEORİK VE PRATİK BİLGİ BİRİKİMİ OLAN VE MARKA TESCİLİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ MARKA PATENT VEKİLİ HUKUKÇULARCA TAKİP EDİLMESİNDE FAYDA VARDIR.


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 20 Nisan 2024 Cumartesi Saat: 09:55 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 13357

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."