Elektrikte Seçme Şansı Ne Zaman

Tüketiciye elektrik alacağı şirketi seçme şansı vermiyoruz

ELEKTRİKTE, faturaların yaklaşık yüzde 10 inmesini sağlayacak serbest tüketici alt sınırının 150 liradan 133 liraya inmesi hayal kırıklığı yarattı. Eski İngiltere Başbakanı Thatcher’ın 1990’da başlattığı serbestleşmenin bizde bizde tam olarak ne zaman uygulanacağı merak konusu.

TÜKETİCİ-LERİN, artık elektriği istediği satıcıdan alabildiği ve bu sayede faturayı yüzde 8-10 ucuzlattığı fakat bu seçeneğin şu anda sadece aylık elektrik faturası 133 lira ve üzeri olan aboneler için geçerli olduğunu duyurmuştuk. Sektörün beklentisi ise daha önce 150 lira olan bu alt sınırın, 133 lira yerine 75 liraya düşürülmesiydi. Yani aylık elektrik tüketim alt sınırı 75 lira olan tüm abonelerin, elektriği alacağı şirketi serbestçe seçme hakkına sahip olmasıydı.

BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik sektörünün altyapısının henüz bu değişime hazır olmadığı kanısıyla serbest seçim için alt sınırı 133 liraya indirdi. Görüştüğümüz sektör temsilcileri ise Türkiye’nin bir an önce elektrikte serbestleşmeye hız vermesi gerektiğini savunuyor. Fina Enerji’nin perakende elektrik şirketi Cere’an’ın Genel Müdürü Onur Yazgan, “Yurtdışı örneklerde, abonelerin ortalama yüzde 20’si elektriği dağıtım şirketi haricindeki firmalardan tedarik ediyor. Dağıtım şirketleri hazır olmadığı için alt sınır 75 liraya düşürülmedi.

Piyasanın daha hızlı şekilde rekabete açılması lazım” şeklinde konuştu. Elektrikte serbest tüketici fikrinin (abonelerin elektriği alacağı şirketi serbestçe seçme hakkı), İngiltere’nin efsane başbakanlarından Demir Leydi lakaplı Margaret Thatcher’a dayandığını anlatan Onur Yazgan, şöyle konuştu: “O dönemlerde elektriğin özelleşmesine karşı çıkılıyordu. Ancak Thatcher, elektriği parçalara böldü. Bazı işlevler monopol olarak kalırken, üretim gibi bazıları da rekabete açıldı. Avrupa’da elektrik piyasasında liberalleşme hareketi 15 yıl önce başladı. İngiltere bunu 1990’larda yaptı. Bizim de tek istediğimiz dağıtım şirketleriyle eşit koşullarda rekabet edebilmek. Doğalgaz sektöründe BOTAŞ’ın elinde uzun vadeli kontratlar var ve bunlar sona ermeden serbestleşme olması kamu zararı doğurabilir. Fakat elektrikte rekabet edecek olan özel sektör ve yeterince rekabet olmadığı sürece kaybeden tüketici olacak.”

Elektriğe 2 yıl zam gelmeyecek

ONUR Yazgan’a, serbest tüketici hakkını kullanan abonelerin ne gibi avantajlar elde ettiğini sorduğumuzda, tüketicinin en büyük korkusunun “zam” olduğunu vurgulayarak, “Biz bazı paketlerimizde elektriği iki yıl sabit fiyattan veriyoruz. Yani o abonenin elektriğine iki yıl boyunca zam gelmiyor” dedi. Finansal hizmetler sektörüne de sıcak baktıklarını anlatan Yazgan, “Finans sektöründeki firmalarla ortak kampanya düzenlemek istiyoruz. Fakat önemli olan abonelerin seçebiliyor olmaları. Bizim hedefimiz şirket olarak 3 yılda 300 ila 400 bin aboneye ulaşmak.

Patent Nedir Yorum: Türk Siyasetçiler lafa gelince serbest piyasadan bahsederler ama nedense her alanda tekeller var… ÇELİŞKİYE SON …


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 4 Mayıs 2024 Cumartesi Saat: 17:56 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 10691

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."