Halk Ekmek Haksız Rekabet Yaratıyor mu

Şok! Halk ekmekler kapanıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken Başbakan Binali Yıldırım’a ucuz ekmek satan belediyelerle, hükümlülerin ürettiği yoğurt ve yumurtayı satan cezaevlerini şikayet etti. “Devlet haksız rekabet yapıyor, esnafın işini elinden alıyor” dedi.

Başbakan Yıldırım'ın da, “Devletin işi ticaret yapmak değil, herkes kendi işini yapacak” sözü verdiğini belirten Palandöken, halk ekmek ve cezaevi satış mağazalarının yakından kapanacağını söyledi. Bu sürpriz gelişme 70 kuruşa kaliteli ve ucuz ekmek yiyen vatandaşta büyük endişeye yol açtı.

TEPKİ YAĞDI

Belediyelerin ucuza sattığı halk ekmek başta yoksul vatandaşlar olmak üzere toplum genelinden büyük ilgi görüyor. Halk ekmek büfelerinin önünde yoğun talepten dolayı uzun kuyruklar oluşuyor. Büfelerde ekmeğin yanı sıra kurabiye ve benzeri hamur ürünleri de satışa sunuluyor.

Açık cezaevlerinde de hükümlülerin ürettiği süt, yoğurt, yumurta, tereyağı gibi ürünler halk tarafından büyük ilgi görüyor. TESK Başkanı Palandöken'in Başbakan Yıldırım'a dayandırarak başta halkekmek olmak üzere kamuya ait satış yerlerinin kapanacağını söylemesi vatandaşın, “Yoksulun ekmeğiyle oynuyorlar” tepkisine neden oldu.

HAKSIZ REKABET OLUYOR

SÖZCÜ'nün sorularını yanıtlayan Başkan Palandöken, belediyelerin, kamu kurumlarının esnafla büyük bir rekabet içinde olduğunu, bu yüzden esnafın iş yapamadığını savundu.  Belediyelerin ekmek üretmemesi gerektiğini, üretse bile bunu kendi büfeleriyle değil, esnaf aracılığıyla, bakkal ve bayiler kanalıyla satmasının doğru olacağını ifade eden Palandöken, “Doğrusu kamunun bu işte hiç olmamasıdır. Kamu denetim görevini yapar, ekmek fiyatı normalden yüksekse bunu engeller. Bayilik, bakkallık yapmaz” dedi.

ELEKTRİĞİ BANA DA BEDAVA VER

Palandöken, belediyelerin elektrik, su ve istihdam maliyetlerini üretim maliyetlerine dahil etmeyerek ucuza ekmek üretmeyi başardığını, bunun aslında vatandaşa dolaylı bir vergi yüklediğini savundu. Belediyelerin 70 kuruşa ekmek verdiği aynı sokakta bakkalın 1 lira 25 kuruştan ekmek satmaya çalıştığını ifade eden Palandöken, “Amaç ucuza ekmek satmaksa fırıncıya da elektriği, suyu bedava ver, istihdamını öde. O zaman ekmek 70 kuruş değil 50 kuruş olur. Belediyeler yüzünden memlekette fırın kalmadı. Biz kimsenin ekmeğine göz dikmiyoruz. Ekmeği büyütelim diyoruz. Vatandaş ucuz ekmeği yağmurda, karda, güneşte sıraya girmeden bakkaldan alsın diyoruz” dedi.

Marka Patent Tescil Nedir Yorum: Yaşanan ihtilafta her iki taafında haklılık payı var;

 Devletin Haklı Olduğu Kısımlar; Temel ihtiyaç maddelerinin temini konusunda piyasa tamamen özel sektöre bırakılamaz, Temel ihtiyaç maddelerinde kar payını biraz aşağıya çekmek için devlet müdahalesi şarttır ayrıca tüm çağdaş ülkelerde olduğu üzere tutukluların, öğrencilerin, meslek kurslarının ürettiği ürünler piyasaya sürülürken kar marjı düşük tutulur çünkü bu kurumlarda işletme ve kar hedefi olmaz bu işletmelerde kamu faydası, topluma kazandırma hedefi olur.

Özel Sektörün Haklı Olduğu Kısımlar; Devlet piyasayı çok fazla manipüle etmemeli, devletin imkanları özel sektörde olmadığı için haksız rekabet oluşur ve piyasanın dengesi bozulur, esnaf kazandığı parayla aile, işçi geçindirerek zaten piyasaya parayı tekrar döndürmekte, fiyatların aşağıya çekilmesinin yolu zararına satış olamaz, yapılması gereken girdi maliyetlerini ve devletin sgk, vergi maliyetlerini temel gıdalarda aşağıya çekmesidir. (Marka Patent Vekili Avukat Murat Eltutan)

align:justify'>Olması gereken, KDV iadesi gibi geri ödemeye yönelik devlet teşvikleri yerine vergi oranlarını, maliyet giderlerini (su, elektrik, yakıt, sgk..) ciddi oranda aşağı çekip gerçek işadamlarının desteklenmesidir   (Avukat Murat Eltutan)

 


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 19 Nisan 2024 Cuma Saat: 22:42 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 12964

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."