Kanser Raporu Korkuttu

BM'den korkutan kanser raporu

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser konusunda uzman birimi Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın (IARC) 40'tan fazla ülkeden 250 bilim insanının önderliğinde hazırladığı "Dünya Kanser Raporu 2014" açıklandı. Rapora göre, yıllık kansere yakalanma vakaları ve kanser nedeniyle ölüm oranlarında önemli bir artış eğilimi göze çarpıyor. Raporda kanser vakalarının artış eğiliminin çözümü içinse önleyici çalışmalara hız verilmesi ve etkin önlemlerin uygulamaya geçirilmesi gerekiyor.

HEM GÖRÜLME SIKLIĞI HEM DE MALİYETİ ARTIYOR

Rapora göre, 2012 yılında en fazla akciğer, meme ve kalın bağırsak kanseri tanıları konuldu. Kanserden ölüm oranlarında da birinci sırayı akciğer kanseri alıyor. Kanser tedavilerinin gittikçe yükselen maliyeti nedeniyle tedavi masraflarının ekonomiler üzerinde büyük yük oluşturmasını ve yoksul ülkelerdeki hastaların tanı ve tedavi imkanlarına ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Türkiye'de yılda yaklaşık 162 bin kişi kansere yakalanıyor. Kanser görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 269,7, kadınlarda ise yüz binde 173,3'tür. Erkeklerde en sık yüzde 28 ile akciğer, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme kanseri görülüyor. Türkiye'de bölgeler arasında farklı kanserler görülmekle birlikte kanser görülme sıklığı açısından anlamlı bir fark bulunmuyor.

AKCİĞER KANSERİ ZİRVEDE

Dünyada en çok yüzde 13 ile akciğer kanserinin görüldüğü belirtildi. Yüzde 11.9 ile meme kanserinin ve yüzde 9.7 ile kolon kanserlerinin en sık görülen kanser çeşitleri arasında bulunduğu ifade edildi. Kanserden ölümler arasında ilk sırada yüzde 19.4 ile akciğer, yüzde 9.1 ile karaciğer ve yüzde 8.8 ile mide kanseri yer aldı. Türkiye’de yılda 162 bin kişinin kansere yakalandığı ifade edildi. Kanser görülme sıklığının erkeklerde 100 binde 269.7, kadınlarda ise 100 binde 173.3 olduğu açıklandı. Erkeklerde en sık yüzde 28 ile akciğer, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme kanseri görüldüğü kaydedildi.

SİGARA CAN DÜŞMANI

Yeditepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser görülme sıklığının arttığını dile getirerek, “2015 yılında dünyada ölüm sebepleri içinde kanser birinci sıraya çıkacak. Tüm kanser türlerinin üçte birinin sebebi ise sigara” dedi. Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye kanser tanısı konulduğuna dikkat çeken Uluç, 2012 itibarıyla ölümlerin yüzde 21’inde sebebin kanser olduğunu söyledi. Uluç, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser görülme sıklığının yıllara oranla arttığını belirterek, “2015 yılında dünyada ölüm sebepleri içinde kanser birinci sıraya çıkacak. Kanser sıklığındaki artışın en önemli 3 sebebi, yaşlı nüfustaki artış, tütün kullanımı ve obezite. Tüm kanser türlerinin üçte birine sebep ise sigara. Türkiye’de erkeklerde en sık akciğer, prostat ve mesane kanseri görülüyor. Kadınlarda ise sırasıyla meme, tiroit ve kolorektal kanserleri en sık görülenler arasında yer alıyor. Kansere bağlı ölümlerde akciğer kanseri ilk sırada” diye konuştu.

BU YILKİ KAMPANYA BAŞLIĞI: DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Bu yıl Dünya Kanser Günü için kampanya başlığı "Doğru Bilinen Yanlışlar" olarak belirlendi. Buna göre, doğru bilinen yanlışlar şunlar:

"Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok." Kanser, bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Ancak bu hastalıkla açık bir şekilde mücadele etmek, hem hasta hem de kanserle mücadele politikaları açısından daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesini sağlayacak.

"Kanserin hiçbir belirti ya da bulgusu yoktur". Pek çok kanser için uyarıcı belirti ve bulgular vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir.

"Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok." Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir niteliktedir.

"Kanser tedavisi alma hakkım yok." İnsanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.

Dünyada ve Türkiye'de kanserlerin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerden oluşuyor. Özellikle ülke verileri değerlendirildiğinde, tütün ve obezite ile mücadele kanser kontrolünün en önemli yapı taşını oluşturuyor. Bunlarla birlikte alkolle mücadele, fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyonlarla mücadele de kanseri önlemede çok önemli unsurlar olarak yer alıyor.

PALYATİF BAKIM ÜNİTELERİ YAYGINLAŞTIRILACAK

Bakanlık bünyesinde, her ilde en az 1 tane olmak üzere toplam 134 kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (KETEM) bulunuyor. Bu merkezlerde meme, kolon ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz veriliyor. Bu hizmetler aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezleri vasıtasıyla köylere kadar ulaştırılıyor. Ayrıca vatandaşların kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmeleri için 130 mobil KETEM aracı yakın zamanda hizmete girecek.


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 4 Mayıs 2024 Cumartesi Saat: 11:06 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 9996

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."