Orman Ürünlerinden Sentetik Petrol Tehtidi

Orman ürünlerinde yerli üretim koruma bekliyor

AB’nin odun hammaddesinden sentetik petrol üretme kararı üzerine odun fiyatlarının yükseleceği belirtiliyor. Orman ürünleri üreticileri, hammadde kaynaklarını artırıcı tedbirler istiyor.

Orman ürünlerinde hammadde sıkıntısı yaşanıyor. Sektör mensupları, 1956 yılında yürürlüğe giren Orman Kanunu’nun bugünün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenerek yerli üretime ağırlık verilmesini talep ediyor. İTO Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Yurdal Tufan, sektörde son 3.5 yılda artan ithalata karşı yerli üreticilerin korunması için tedbir alınması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği’nin odun hammaddesinden sentetik petrol yapımı çalışmalarını başlatma kararı aldığını hatırlatan Tufan, “Bu gerçekleşirse odun fiyatları dünyada yükselecektir. Bu durumda acilen hammadde kaynaklarımızı artırıcı tedbirler almamız gerekir. Ülkemizde hâlâ sanayide kullanılması gereken orman ürünleri yakacak oluyor. Bu da hammadde eksikliğine yol açıyor” dedi.

SERTİFİKALI SATIŞ

Tufan’a göre, odun hammaddesi temininde yaşanan sorunu çözmek için, doğal orman kaynaklarımızı yöneten Orman Genel Müdürlüğü’nün her bakımdan güçlendirilmesi gerekir. Türkiye’de odun hammaddesinin satışının da sertifikalı hale getirilmesi gerektiğini savunan Tufan, “Kalitesiz ve kaçak yollarla ürün satışına müsaade edilmemeli. Bu uygulamaya hemen başlanmalı” önerisinde bulundu. Komite Başkanı Tufan, 1956’da yürürlüğe giren 6831 sayılı Orman Kanunu’nun da günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

VERGİYE AB AYARI

Odun hammaddesi ithalatında da sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Tufan, şöyle konuştu: “Hammaddenin deniz ve demiryolu ile taşımacılığındaki sorunlar giderilmeli. Hammaddeye uygulanan vergi ve fonlar AB ülkelerindeki oranlara uygun hale getirilmeli. Buna göre KDV oranı, Almanya ve Fransa’da olduğu gibi yüzde 5 seviyesine indirilmeli. Hammadde üzerinden alınan yüzde 9 oranındaki fonlar tamamen kaldırılmalı.”

Sektörün dış etkilere açık bir yapısı olduğunu ve bu yıl yavaşlayan bir görüntü arz ettiğini belirten Tufan, gerekçesini de gerek Avrupa gerekse komşu ülkelere ihracatın azalması olarak açıkladı. Tufan, bu yüzden özellikle panel üreticilerinin iç piyasaya yönelik kampanyalar düzenlediğini ve vadelerin uzadığını söyleyerek, “Bu da firma bazında risklerin yükselmesine, tahsilde güçlüklere ve bazı firmaların da piyasadan çekilmesine neden oluyor” diye konuştu.

RİSKLİ MESLEK GRUBU

“Sektörün büyümesi için öncelikle yüzde 18 olan KDV oranının düşürülmesi gerekir” diyen Tufan, kereste ve ahşap kaplama mamullerinde tevkifat uygulamasının da kaldırılmasını istedi. Tufan, beklentilerini şöyle dile getirdi: “Sektör riskli meslek grubuna alındığı için sigorta şirketleri sigorta yapmıyor. Bu sorun acilen giderilip sektör açısından daha olumlu bir hale getirilmeli. Orman ürünleri sektörü, şehrin içinde kaldığı için navlunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ürünleri imalatçıya ulaştırmakta çok büyük güçlüklerle karşılaşılıyor. Bunun giderilmesi için sektör mensuplarına hem Anadolu hem de Avrupa Yakası’nda yeni yerler tahsis edilmeli.”

Uzun vadeli satış zorluyor

İTO Meclis Üyesi Semih Dede, son dönemde alınan ekonomik kararlar ve Çek Yasası’ndaki düzenlemenin orman ürünleri sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Dede, şöyle konuştu: “Daralan piyasa ve komşu ülkelere yapılan ihracatın yavaşlaması üreticiyi çok uzun vadeli satış politikasına geçirdi. Rekabet ortamında da vadelerin tamamının tüketiciye yansıtılması satıcıları kaldıramayacakları risklerin altına itti. Yeni uygulamayla çeklerin eski itibarı da kalmadı. Alacaklı kişinin ödenmeyen çek için borçluya kanuni takipten öte bir yaptırımı yok. Bu yüzden uzun vadeli çek ile beslenen bir ekonomide sektörümüzü büyük sıkıntıların beklediği kanısındayım.”

Yeni pazarlar lazım

Komite Üyesi Cafer Çınar, orman ürünleri ihracatının gerilemesi üzerine stokları eritmek için sektörde vadelerin uzadığını söyledi. Özellikle İran’ın üretime geçmesinin de ihracatın düşmesinde etkili olduğunu belirten Çınar, “İran önceden Türkiye’de üretilen ürünler alıyordu. Şimdi bizden sadece hammadde ithal ediyor. Bu da ihracatı olumsuz etkiliyor” dedi. Vadelerin uzamasının tahsilâtta da sıkıntılara yol açtığını vurgulayan Çınar, bu yüzden yeni ihracat pazarlarına yönelmek gerektiğine dikkat çekti. Kaynak ITO Gazetesi FAHRİ SARRAFOĞLU

 

ELTUTAN PATENT YORUM: Orman ürünlerini hammadde olarak satmak ülke ekonomisine en ufak bir fayda sağlamaz , bu işten fayda sağlayanlar sadece birkaç aracı kişi/firmadır.

Orman ürünlerinden sentetik petrol üretmekte çevre kirliliği ve zaten aza olan yeşillin iyice azalmasına sebebiyet verir.

Oysa ki milyonlarca ton atık tekrar işlenerek ekonomiye kazandırılabilinir ve sentetik yakıt üretilebilinir.

Sadece hammadde satarak gelişmiş ülkelerin refah düzeyini yakalayamayız. Gençlerimizi eğitmeli, iş adamlarımızın ufkunu açmalı ve teknoloji üretmeli ve satmalıyız. 


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 4 Mayıs 2024 Cumartesi Saat: 13:27 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 10478

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."