Sağırlar Hapşu Demiyor

Sağırlar Hapşırırken Neden 'Hapşu' Demiyor?

İngiltere'de internet üzerinden sağırlara yönelik yayın yapan Limping Chicken (AksakTavuk) adlı dergiye göre sağırlar "Hapşu" demeden hapşırıyor.

İstanbul- Dergide kısmen duymayan Charlie Swinbourne adlı yazar tarafından kaleme alınan makaleye göre hapşırırken "Hapşu" demek (İngilizler aççu, Fransızlar aççum, Japonlar hakaşun, Filipinliler haçing diye hapşırıyor) ve hapşırana "Çok Yaşa" gibi şeyler söylemek zamanla edinilen kültürel bir alışkanlık.

Swinbourne, "Sağır insanlar için hapşırık, kendiliğinden olan, olması gerektiği bir şey" diyor. Charlie Swinbourne, sağırların hapşırırken sadece güçlü bir hava çıkardıklarını söylüyor. Sağırların nasıl hapşırdıklarına ilişkin fazla bir araştırma mevcut değil.

'İstem dışı sesler'

Ancak sağır insanların kahkalarına ilişkin yapılmış bir araştırma var. Bu araştırmada, sağırların kahkalarının hemen ayırt edilebildiği ancak duyan insanlarınkine göre daha fazla çeşitlilik arz ettiği belirtiliyor.

Londra Üniversitesi'nden Prof. Bencie Woll, hapşırma ve kahkaha gibi eylemleri "istem dışı sesler" olarak tanımlıyor, bunların değiştirilebileceğini ama durdurulamayacağını söylüyor.

Woll'e göre insanlar gülerken "Ha ha" demek için çaba harcamıyor. Bu ses boğazımızda yaptığımız değişikliklerin bir sonucu olarak çıkıyor.

Prof Woll, "Kahkahada ya da hapşırmada bizim etkimiz, sosyal açıdan hangisinin kabul edilebilir olduğuna bağlı olarak bunu bastırmak ya da daha da güçlü olmasını sağlamaktan ibaret" diyor. (BBC Türkçe) Kaynak 06 Temmuz 2013 Cumhuriyet

Eltutan Patent Yorum:  Umarım Türkiye’de akla hayale gelmeyecek ger konuda araştırma yapar konuma gelir çünkü ancak o zaman Avrupa teknolojisini yakalarız. Lafta değil özde kalkınmak için akla zarar her konuda bilimsel araştırma yapmak şarttır. 


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 4 Mayıs 2024 Cumartesi Saat: 22:24 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 10921

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."