Seri Sonu Düzenlemesi

YENİ PERAKENDE YASA TASLAĞI...

Yeni Perakende Yasa Taslağı ile tüm ürünlerin ‘outlet, sezon sonu, indirimli’ satılmasının önüne geçilecek. Taslakla outlet olarak satılabilecek mallar belirlenecek ve yalnızca bu satış türünde faaliyette bulunan işletmeler satışı yapabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Başbakanlığa gönderdiği Perakende Yasa taslağı, tüketicinin aldatılmasına neden olan ‘outlet’, ‘seri sonu’, ‘ihraç fazlası’ ve ‘fabrika fiyatından satışlara’ yeni standartlar getiriyor.

Düzenlemeyle seri, sonu, ihraç fazlası ve kusurlu malların satışları yalnızca bu satış türünde faaliyette bulunulması kaydıyla yapılabilecek. Sürekli indirimli satış yapan perakende işletmelerin ön cephesinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde bu satış türünü gösterecek ibarelere yer verilmesi gerekecek.

Alışveriş merkezlerinin bu ibareleri kullanabilmeleri, içinde yer alan perakende işletmelerin tamamının bu şekilde faaliyette bulunmasına bağlı olacak. Sürekli indirimli satışlarla satılan mallarla ilgili esaslar yönetmelikle belirlenecek. Bakanlık taslakta bu düzenlemenin gerekçesini ise şu ifadelerle açıkladı:

“Halihazırda perakende işletmeler seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası malları outlet mağaza veya fabrika satış mağazası adı altında sürekli olarak indirimli fiyattan satabilmektedir. Ancak bu tür işletmelerde outlet veya fabrika çıkış fiyatıyla satılan ürünler olduğu gibi piyasa fiyatıyla satılan diğer nitelikteki ürünler de bulunmaktadır.

Bu durum hem outlet veya fabrika fiyatından satış algısıyla hareket eden tüketicinin aldatılmasına hem de işletmeler arasında haksız rekabete neden olmaktadır. Bu tür olumsuzlukların giderilmesi amacıyla outlet veya fabrika çıkış fiyatı adı altında sürekli olarak indirimli satışa konu olabilecek malların belirlenmesine ve söz konusu satışların yalnızca bu satış türünde faaliyette bulunulması kaydıyla yapılabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Ayrıca alışveriş merkezlerinin bu satış türünü  belirten ibareleri kullanabilmeleri, içinde yer alan perakende  işletmelerin tamamının bu satış türünde   faaliyette bulunmasına  bağlı kılınmaktadır.”

Düzenlemeyle yılın belli dönemlerinde sektörü canlandırmak için düzenlenen alışveriş festivalleri de yasal dayanağa kavuşturuluyor. Buna göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, festivalleri belirli kurallar içinde yapabilecek ve kurumların ayıracağı ödenek miktarı bütçelerinin yüzde 5’ini geçemeyecek. Kaynak Dağıtım kanalı dergisi

Patent Nedir Yorum: Yapılan düzenleme haksız rekabeti engellemesi bakımından faydalı ama seri sonu satış daha ziyade tekstil sektöründe olup bu sektörde 1 yılda 4-5 sezon bulunmakta dolayısıyla yılın her döneminde sezon sonu ürün adıyla satış yapmak tekstil sektörü için tuhaf bir durum değil…

 


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 19 Nisan 2024 Cuma Saat: 05:45 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 12826

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."