Tanınmış Marka Şartları
Türkiye, 556 sayılı Markalar Kanunu ve Paris Sözleşmesi kapsamında “Tanınmış Marka” statüsünü kabul etmektedir.
Tanınmış marka, kabul edilmek için öncelikle Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde Tanınmış Marka Talebinde bulunmak gerekir.
Tanınmışlık talebinde bulunurken, Tanınmış marka olduğunu kanıtlamak için dosyanın çok iyi hazırlanması büyük önem taşımaktadır.
TPE’ye sunulacak dosyada Markanın kaç ülkede tescilli olduğu, ticari geçmişi ve kullanımı, reklamları, katıldığı fuarlar, Franchise sözleşmeleri, reklam bütçesi, Türkiye veya Başka ülke mahkemelerinden alınan kararlar,…vb sunulmalıdır.
TPE’nin tanınmışlık kriterleri büyük ölçüde WIPO kriterleriyle benzerdir.
TPE Tanınmış Marka talebini kabul ederse bu durumda Özel Korunan Markalar siciline kayıt yapılır. Tanınmışlık davası açmaya gerek kalmadan olumlu sonuçlanır.
Uygulamada TPE tanınmışlık kararlarını doğrudan kabul etmeme eğiliminde olup ancak çok bilinen ve resmi nitelikteki tanınmış markaların başvurularına olumlu yanıt vermektedir.
TPE Tanınmışlık talepli yapılan çoğu başvuruyu ret etmektedir.
TPE’nin ret kararının akabinde Ankara FSHH Mahkemelerinde TPE’nin ret kararının iptali ve Tanınmışlık Kararı verilmesi istemli dava açılmalıdır.
TPE’ye başvurulmadan açılan Tanınmış Marka tespitli davalar şekli şartlar meydana gelmediği gerekçesiyle ret edilmektedir.
Mahkeme başvuru konusu markanın tanınmış olup olmadığını 556 sayılı Marka kanunu 7/1-i, Paris Sözleşmesi’nin 6bis, TRIPS anlaşmasının 16. Maddesi ve 1999 tarihli WIPO Uzmanlar Komitesi Ortak Tavsiye Kararları doğrultusunda değerlendirip sonuca varacaktır.
Mahkemenin vereceği karar Tanınmışlık Kararı uyarınca marka TPE’nin “Özel Korunan Markalar” siciline kayıt edilir.
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?