Markayı Kullanma Zorunluluğu
Markanın en önemli işlevi, farklı firmalara ait mal ve hizmetleri ayırt etmesidir Dolayısıyla markaların bu ayırt ediciliği sağlayabilmesi için kullanılmaları şarttır.
Birçok ülke mevzuatında olduğu gibi Türk mevzuatında da “Markayı fiilen kullanma zorunluluğu” bulunmaktadır.
Türk hukukunda Tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde ciddi bir kullanım yapılmayan markalar hükümsüz kılınabilinir.
556 Sayılı Marka Kanunu 14. Maddesine göre “markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanmaya beş yıllık süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir” şeklindedir.
Bu düzenlemenin amacı;
- Kullanılmayan markaların Türk Patent Enstitüsü (TPE) kütüğünü boşuna işgal etmemeleri,
- Markayı ticari hayata kullanmaya zorlamak, ticareti geliştirmek,
- Söz konu markayı kullanmak isteyen kişilere imkan tanımaktır.
Hükümsüzlük TPE tarafından resen/kendiliğinden yapılmaz ancak markanın hükümsüzlüğü talepli dava açılmasıyla mümkündür.
Hükümsüzlük talep eden firma/kişi davayı açmakta bir menfaati olduğunu (Örneğin: tescilli markayı kendisinin kullanmak istediğini,..vb) ve davaya konu markanın 5 yıldır kullanılmadığını iddia ederek davayı açmalıdır.
Markanın 5 yıldır kullanılmadığını Hükümsüzlük talep eden ispatlamak zorunda değildir.
Bu davada ispat yükümlülüğü marka sahibinin üzerinde olup marka sahibi davaya konu markayı fiilen ve ciddi anlamda kullandığını ispatlamalıdır.
Marka sahibi markayı kullandığını ispatlayamıyorsa markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.
Tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılmayan markaların hükümsüzlüğü davaları daha ziyade büyüyen markalar için ciddi sorunlar doğurmaktadır .
Bu tür markalar fiilen kullanıldıkları alanlardan/ürünlerden daha geniş kapsamda tescil edilmektedirler dolayısıyla tescil edilmiş ama fiilen kullanılmayan ürünler/mallar için hükümsüzlük talepli davaların açılması mümkündür. Örneğin : x markası tekstil alanında fiilen kullanılmakla birlikte parfüm, çanta, mobilya alanlarında da tescil edilmiş olabilir bu durumda fiilen kullanılmayan parfüm, çanta, mobilya alanlarında markanın hükümsüz kılınması olasıdır.
Bu tür kötü bir sürpriz davayla karşılaşmamak için en doğru hareket marka tescilinden itibaren 5 yıl içinde tescil alınan tüm alanlarda ticari faaliyet yapmaktır, söz konu bu ticari faaliyetin çok yüksek cirolu olmasına gerek yoktur, süreklilik arz etmesi yeterlidir.
Diğer yandan hukukunu ve marka uygulamalarını çok iyi bilen Hukuk ofislerinden destek almak büyük önem taşımaktadır.
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?