Tasarım Başvurularında Dikkat Edilecek Hususlar
Endüstriyel Tasarım tescili bir ürünün şeklini, modelini yani görünümünü koruma altına almaktadır.
Tasarım; Renk, Çizgi, Doku, Yazı,..vb kombinasyonların oluşturduğu ve insan duyularıyla algılanan bütündür.
554 Sayılı KHK 3. maddede Tasarım; bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü, İfade etmektedir.
Dolayısıyla Tasarım başvurusu yaparken TPE’ye verilecek görsellerin (fotoğraf, teknik çizim, teknik resim) net, anlaşılır ve ürünün tüm özelliklerini yansıtacak şekilde farklı açılardan olması gerekir.
Bir Kumaş desenini tek bir görsellikle anlatmak mümkündür fakat bir elbiseyi önden gösteren ve arkadan gösteren şekilde en az iki görselle anlatmak gerekir.
TPE nezdinde ki Tasarım başvuruları incelendiğinde çoğu tasarımın sadece tek bir görsellikle yapıldığı görülmektedir.
Yetersiz görsellikle yapılan başvurular, taklit edildiğinde Tasarım Hukuku açısından yeterince korunmamaktadırlar çünkü Mahkemeler tasarım belgesinde yer almayan özellikleri koruma kapsamında değerlendiremezler.
Uygulamada tasarım başvurularının tek görsellikle yapılmasının başlıca nedeni TPE’nin her ek görsel için ilave ücret almasıdır, Başvuru yapan firmalarda maliyetleri azaltmak için tek görselle başvuru yapmayı tercih etmektedirler fakat taklit ürün karşısında hukuken yeterli koruma alamamaları nedeniyle çok daha fazla kayba uğramaktadırlar.
Eltutan Patent & Hukuk Bürosu, Tasarım başvurusu yapacak müşterilerinin tam bir hukuki koruma sağlaması için profesyonelce ve butik anlayışla hizmet vermektedir.
Aramalar: Tasarım, tasarım başvurusu, patent, tasarım tescil, tasarım vekili, patent vekili, model tescili, desen tescili, butik patent ofisi, butik hizmet, butik marka patent, tescil hakkı, 2014 tasarım ücretleri,Eltutan,
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?