Garanti Markası; standartları ve kalitesi belirlenmiş bir ürünün farklı işletmelerce fakat bir marka altında üretildiğini göstermeye yarayan markadır.
Markayı kullananlar, satılan ürünün belirlenen azami özellik ve kaliteyi taşıdığını garanti etmektedirler.
Birçok yönüyle Coğrafi İşaretle benzerlikler göstermektedir.
Coğrafi işaretle arasındaki en büyük fark Garanti markasının belli bir bölgede üretilme koşulu bulunmamaktadır.
Gerek Garanti Markası gerek Coğrafi İşaret tescil süreçleri benzerlikler gösterir.
Her iki tescilde de; Standart tespiti, teknik şartname, uygulama ve denetleme şartları ..vb hususlar belirlenip TPE’ye sunulmalıdır.
Garanti Markalarına en güzel örnek TSE, CE, ISO markalarıdır.
Meslek birlikleri ve bir araya gelmiş özel kuruluşlarda garanti markası oluşturabilirler.
Coğrafi İşaret olan ürünlerin bazıları Adana Kebabı, Afyon Sucuğu, Edirne Tava Ciğeri, Balıkesir Höşmerim ..vb
Tescilli Bir Garanti Markası veya Coğrafi İşaretin Denetimi Şarttır; Tescilin sağladığı hukuksal avantajlardan faydalanmak için taklitlere ve markayı izinle kullananlara karşı denetim şarttır.
Denetim görevinin yapılmaması veya layıkıyla yapılmaması tescilin hükümsüzlüğüne sebebiyet verebilir.
Maalesef ülkemizde tescil alınan çoğu coğrafi işaret için etkin bir denetim ve hukuksal takip yapılmamaktadır, bunun en başlıca sebepleri, yetkililerin piyasayla hasım olmak istememesi ile hukuksal süreç maliyetleridir.
Oysa etkili bir denetim süreci kısa bir süre içinde piyasada duyulup kabul göreceği gibi lisans gelirlerinin artması ve tazminat kazanımlarıyla yüksek gelir elde etmeyi de sağlamaktadır.
Patent Büromuz, Garanti Markası ve Coğrafi Tescil Alanında da Hizmet Vermektedir.
Garanti Markaları ve Ortak Markalar
Garanti markası veya ortak marka teknik şartnamesi
MADDE 32– (1) Bir garanti markasının veya ortak markanın tescili için başvuru ile birlikte markanın kullanılma usul ve şeklini gösterir bir teknik şartnamenin verilmesi zorunludur.
(2) Garanti markası teknik şartnamesi, markanın garanti ettiği mal veya hizmetlerin ortak özellikleri, markanın kullanılma usulleri, markanın kullanma hakkının verilmesinden sonra denetimlerin nasıl ve hangi sıklıkta yapılacağı ile teknik şartnameye aykırı kullanma halinde uygulanacak müeyyideler hakkında hükümler içerir.
(3) Ortak marka teknik şartnamesinde, ortak markayı kullanmaya yetkili olan işletmeler ile bu işletmelerin oluşturdukları topluluğa üyelik şartları, markanın kullanım koşulları ve varsa müeyyideler de belirtilir. Ortak markanın tescili ve ortak marka hakkından vazgeçilmesi için gruba dâhil işletmelerin tümü birlikte hareket eder.
(4) Ortak markayı kullanmaya yetkili olan gruba dâhil işletmeler tek başlarına dava açmaya da yetkilidir.
(5) Teknik şartnamede yapılacak değişiklikler, Enstitü tarafından onaylanmadıkça uygulanamaz.
(6) Teknik şartname, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen şartları içermediği ya da kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olduğu takdirde, teknik şartnamede gerekli değişikliklerin yapılması, Enstitü tarafından marka sahibine bildirilir. Marka sahibi bildirim tarihinden itibaren altı ay içinde gerekli değişiklikleri yapmaz ve teknik şartnameyi düzeltmezse garanti markası veya ortak markanın tescil talebi reddedilir.
(7) Garanti markasının veya ortak markanın devamlılık arz eder biçimde teknik şartnameye aykırı olarak kullanılmasını engellemek için marka sahibi gerekli önlemleri almaz ve zarar gören kişiler, Cumhuriyet savcıları veya ilgili resmi makamlardan birinin başvurusu üzerine mahkemece tanınacak süre içinde söz konusu aykırı kullanım düzeltilmezse tanınan süre sonunda markanın mahkeme tarafından iptaline karar verilir.
Çoğrafi İşaret
Madde 3 – Bu Kanun Hükmünde Kararname anlamında coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir.
Bu Kanun Hükmünde Kararname anlamında coğrafi işaretler, menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılmıştır.
Bir ürünün menşei olan yöre, alan veya bölge adı, aşağıdaki şartların birlikte karşılanması durumunda "menşe adını" belirtir:
a) Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge veya çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanan bir ürün olması;
b) Tüm veya esas nitelik veya özellikleri bu yöre, alan veya bölgeye özgü doğa ve beşeri unsurlardan kaynaklanan bir ürün olması;
c) Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan bir ürün olması.
Üçüncü fıkrada belirtilen koşulları karşılayan ve belirli bir yöre, alan veya bölgeden kaynaklanan bir ürünü belirtmek için geleneksel olarak kullanılan güncel dilde yerleşmiş coğrafi veya coğrafi olmayan adlar da menşe adları olarak kullanılabilir.
Bir ürünün menşei olan yöre, alan veya bölge adı, aşağıdaki şartların karşılanması durumunda "mahreç işareti" göstergesini belirtir:
a) Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan veya bölgeden kaynaklanan bir ürün olması;
b) Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş bir ürün olması;
c) Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan bir ürün olması.
Ayrıca bu Kanun Hükmünde Kararnamede geçen deyimlerden;
a) "Enstitü", bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini uygulamak ve yürütmekle görevli Türk Patent Enstitüsü'nü,
b) "Paris Sözleşmesi", Sınai Mülkiyetin Himayesine Mahsus Milletlerarası bir İttihat İhdas Edilmesine Dair 20 Mart 1883 tarihli uluslararası Sözleşmeyi,
c) "Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması", Dünya Ticaret Örgütü'nün Kuruluşuna Dair 15 Nisan 1994 tarihli uluslararası anlaşmayı,
d) "Üretici", tarım ürünleri, el sanatları ve sanayi ürünlerini üretenler veya doğal ürünleri kullanıma hazır hale getirenler veya yukarıda sayılanların ticaretini yapanları, ifade eder
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?