Melek Yatırımında Güvenlik

 

Çağımızın en büyük sermayesi bilgi birikimi ve yeni fikirlerdir.

Yeni bir iş fikri sahibine milyonlar kazandırabilir hatta günümüz yeni zenginlerine baktığımızda fabrikatör ve tüccar olmadıkları tamamen yenilik sunan fikirleri hayata geçiren işadamları oldukları görülmektedir.

Bu nedenle eski ve yeni sermaye sahipleri yeni iş fikirlerine, bilgilerine ihtiyaç duymaktadırlar.

Bu İhtiyaçlarını Karşılamanın İki Temel Yolu Vardır;

Birincisi, işletmelerin bünyelerinde eleman istihdam ederek, Ar-Ge departmanlarına yatırım yapması ve Buluş, Bilgi ve Fikirleri bizzat  bulmalarıdır,

İkincisi, Buluş, Bilgi ve Fikirlerin dışarıdan temin edilmesidir.

Birinci yöntem ancak büyük sermaye sahip ve/veya özel alanlarda (ilaç-silah-kimya..vb) çalışan işletmelerin tercihidir çünkü Ar-Ge departmanında tüm buluşçuları istihdam edemezsiniz, yüksek maliyetler gerektirir üstelik maaşlı çalışanlarda zamanla verim kaybı ve işleri rutin yapma eğilimi görülür.

Oysa ki ikinci yöntemde, Ar-Ge masrafları, eleman maaşları, başarısız deney maliyetleri ve en önemlisi boşa geçmiş zaman kaybı olmaz zaten hazır olan bir buluşa, fikre yatırım yapma imkanı vardır işte bu nedenle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hazır olan buluş ve iş fikirlerine rağbet vardır.

Sanayileşme yolunda önemli mesafeler kat eden, yüzlerce üniversite ve milyonlarca üniversiteli mezuna sahip yetmiş beş milyonluk ülkemizde ciddi oranda buluş ve iş fikirleri bulunmaktadır.

İşte bu nedenle ülkemizde yeni fikirlere yatırımcı bulma vaadiyle birçok dernek, şirket, oluşumlar meydana gelmiştir. Buluş, fikir ve yeni iş projelerine yatırım bulmayı vaat eden bu kuruluşlar incelendiğinde çoğunun arkasında uluslararası kuruluşların olduğu bir kısmınınsa Türkiye’nin önde gelen sermayedarlarıyla bağlantısı olduğu görülmektedir.

Peki Ama Yeni İş Fikirlerine Yatırım Bulma Vaadinde Bulunan Kuruluşlar Ne Kadar Güvenli ?

Burada güvenlilik kavramını,

Fikrini bu kuruluşlara verenler/buluş Sahibi ve bu kuruluşlardan Fikir temin edenler/Yatırımcı açısından değerlendirmek gerekir.

Buluş Sahibi Açısından Bakıldığında;

Söz konu kuruluşlardan randevu istendiğinde randevu vermedikleri, fikirleri internet üzerinden toplamaya kalktıkları gözlemlenmektedir. Fikir ve iş projelerini imzayla teslim almaktan kaçınmaktadırlar. Ciddiyet ve güven sağlayan “gizlilik sözleşmeleri” yapmamaktadırlar. Fikri Mülkiyet, Marka, Tasarım ve Patent Hakları konusunda destek sağlamamaktadırlar. Buluş ve İş fikirlerine sermaye/yatırımcı bulma noktasında yaptıklarını beyan ettikleri görüşmelere buluş sahibini dahil etmedikleri gibi bilgi dahi vermemektedirler.

Yatırımcı/İş Sahibi Açısından Bakıldığında;

Buluş/İş Fikrinin hukuki, maddi, uygulanabilirlik raporlanması sunulmamaktadır. İş projesinin/buluşun kaç kişiye sunulduğu ve sunulacağı bilinmemektedir yani iş adamı söz konu fikre yatırım yapıp piyasada ilk olma hayali kurarken bir başkası projeyi ondan önce hayata geçirebilir. Ciddiyet ve güven sağlayan “gizlilik sözleşmeleri” yapmamaktadırlar. Başarılı bir yatırım için partnerlerin/ortakların uyumu şarttır yatırımcı ile buluş sahibi son ana kadar tanıştırılmadığından uyum sorunları ortaya çıkabilir. Yatırım yapılan iş/buluş Fikri ve Patent hakları bakımından yeterince korunmamış hatta bu haklar bir başkası adına çıkarsa yapılan yatırım karşılanamadığı gibi hukuki ve cezai yaptırımlara maruz kalınabilinir.

Dolayısıyla Gerek Buluş Sahibi Gerekse Yatırımcı Bu Tür Kuruluşlarla Çalışarak Büyük Risk Almaktadırlar.

Öte yandan Yeni Fikirlere Sermaye sağlayıp yeni iş fikirlerini, buluşları uygulamaya koymak düşüncesi çok değerli ve doğru bir düşüncedir Fakat bu yapılırken tüm hukuksal tedbirler alınmalı ve şüpheleri bertaraf etmek için Sermayedar ile Fikir Sahibinin yüz yüze görüşmesine imkan verilmelidir.

Marka ve Patent Vekili

Avukat Murat Eltutan


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 22 Ocak 2025 Çarşamba Saat: 13:54 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 7336

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."