Amazon Marka Kaydı Nedir?
Tescilsiz marka ile ticaret yapmak gerek ticari gerekse hukuki açıdan büyük bir risktir!
Markanın başka bir kişi/firma tarafından tescillenmesi halinde söz konu markayı kullanamayacağınız gibi marka satışından elde edilen tüm kazancı hatta fazlasını tazminat olarak ödemeniz söz konusu olabilir. Ayrıca hapis istemli ceza davası açılması da kuvvetle muhtemeldir.
Günümüz internet çağında Amazon, Hepsiburada, gittigidiyor, yemeksepeti, trendyol, amway, alibaba, ebay, groupon … vs e ticaret siteleri üzerinden ulusal ve uluslararası satış yapmak çok kolaylaştı.
E Ticaret siteleri üzerinden yapılan satışlarda “Kendi Markanızı Oluşturup Kullanmak” veya bilinen markaları piyasadan temin edip satmak mümkündür.
Kendi markanızla satış yapacaksanız öncelikle markanızın Tescilli Olması Şarttır!
Marka tescili sadece sizi korumaz aynı zamanda alt yapısını kullandığınız e ticaret sitesini de korur çünkü taklit veya tescilsiz marka sadece üreten ve satan açısından değil aynı zamanda e ticaret sitesi açısından da ticari, hukuki ve cezai sorumluluklar doğurur.
E Ticaret siteleri de taklit ve tescilsiz markalar nedeniyle zarara uğranmamak için alt yapısını kullananlardan Marka Tescilli Yaptırmalarını Şart Koşmaktadırlar.
Birçok e ticaret sitesi Marka Tescil Şartı aramaktadır; amazon sitesi de marka tescilini şart koşmakta haricen tescil bilgilerinin de kendi alt yapısına verilmesini istemektedir.
Amazon’da marka kaydı yaptırmak için kullandığınız markanın, sattığınız ürün kapsamında belli başlı ülkelerden biri veya birkaçında tescilli olması gerekir. Marka tescil belgesi ve bilgilerinin de amazon’a bildirilmesi şarttır.
Amazon’un marka tescilini kabul ettiği başlıca ülkeler “TÜRKİYE, Brezilya, Kanada, İspanya, İngiltere, ABD, Fransa, Almanya, Hindistan, Hollanda, Avusturalya, Singapur, İtalya, Japonya, Meksika, S.Arabistan, B.Arap Emirliği” dir.
Bu ülkelerden birisinde marka tescili yapıp belgesinin amazon’a verilmesi gerekir!
Sadece bir ülkede tescil yapmak sizin tüm ülkelerde e ticaret yapmanıza imkan verir mi?
Sadece bir ülkede tescil alıp amazon kaydı yaptırmak sizi ve markanızı tam olarak korur mu?
BU SORULARIN YANITI HAYIRDIR!
Öncelikle amazon kaydı resmi bir işlem olmayıp e ticaret sitesinin kendisini korumak için getirdiği bir uygulama olup amazon marka kaydına güvenerek her ülkede e ticaret yapmanız hukuken sakıncalıdır.
Her ülke kendi yasal mevzuatları kapsamında e ticareti ve marka tescilini düzenlemektedir.
Markanız hangi ülkede tescilliyse ve ticari faaliyetiniz hangi ülkeyle sınırlıysa o ülkenin yasal mevzuatlarıyla bağlısınız.
Örneğin: ABD nezdinde alacağınız marka tescili sizi TÜRKİYE’de veya İTALYA’da korumaz!
Bu nedenle hangi ülkede e ticaret yapıyor veya yapmayı düşünüyorsanız oralarda marka tescili almanız gerekir.
Önem taşıyan bir diğer husus da “marka tescilinin, kullanılan ürünler kapsamında yapılması gerekir”.
E ticarete yeni başlayan firmalar, marka tescil maliyetlerinden biraz kısmak için sadece o an sattıkları ürünlerde marka tescili almaktadırlar fakat çok kısa bir süre zarfında ürün çeşitlerini artırarak farklı ürünleri de aynı markayla satarlar.
Daha sonra ürün gamına ekledikleri ürünlerde markaları tescilsizdir. Bu durum Tescilsiz Marka kullanımıdır hatta bir başkası aynı veya benzer markayı o ürünlerde tescil alırsa Taklit Marka durumuna düşülür. Başka sınıflar/ürünlerde markanızın önce tescilli olması çok önem arz etmez.
Tam ve Doğru Bir Marka Koruması İçin “Markanızın Doğru Sınıflarda ve Faaliyet Gösterdiğiniz Tüm Ülkelerde Tescilli Olması Şarttır!”
Patent Büromuz, 1998 yılından bu yana marka hukuku ve tescili alanında hizmet vermektedir. Eltutan Hukuk & Usta Patent (212) 272 2800 – (541) 272 2800
Amazon Marka Kaydı / Amazon brand registry hakkında youtube açıklamalarımıza linkten ulaşabilirsiniz: TIKLAYINIZ
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?