Kral Çıplak Sanayinin Payı Geriledi

Sanayinin Payı Geriledi

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında bulunma hedefi için umutsuz konuştu. Yılmaz Türkiye’nin bugünkü geleneksel büyüme anlayışıyla bu hedeflere ulaşamayacağını vurguladı.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, 2023 hedeflerinin geleneksel büyüme anlayışı veya bugünkü verimlilik düzeyiyle kesinlikle yakalanamayacağına dikkat çekerek “Bu büyüme anlayışı büyümenin niteliğine katkı sağlamayacak ve büyümeyi vasati düzeyde tutarken bizi de orta gelir tuzağına kilitleyecektir" dedi. Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi'nde düzenlenen 9. Rekabet Kongresi'nin açılışında konuşan Yılmaz, sözlerine Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Yılmaz, uluslararası rekabetin küreselleşme derinleştikçe arttığını ifade ederek, etkilerinin kısmen azaldığının iddia edildiği küresel krizin, temel makroekonomik politikaları sorgulanır hale getirdiğini söyledi.

Uzun dönem büyümenin temel belirleyicisinin rekabet gücü olduğuna işaret eden Yılmaz, “Yani verimlilik, teknolojik  atılım ve beşeri sermayedir. Rekabet gücü yüksek ülkeler güçlüdür, refah yaratır. Rekabet gücü düşük ülkeler zayıftır. Vasati ürün üretir  ve zenginlik yaratamaz. Makro tedbirlerle aşılmaya çalışılan krizin temelinde mikroekonomik sorunlar yatmaktadır. Burada, giderek küçülen bir imalat sanayisi, giderek azalan rekabet gücünden bahsediyorum” diye konuştu.

Yılmaz, rekabet gücünü artırmak için aynı miktardaki girdiyle daha fazla üretim ve katma değer yaratılması gerektiğine dikkati çekti. İmalat sanayi sektörünün milli gelir içindeki payının son 10 yılda yüzde 25'ten yüzde 15'e gerilediğini ifade eden Yılmaz, "Bu önemli bir zafiyettir. Asıl zafiyet bu düşüşe neden olan sektördeki verimlik kaybıdır. Katma değerdeki bu büyük kayba karşı istihdam nispi olarak aynı kalmıştır. Yani daha fazla kişi ile daha az üretir hale gelmişiz. İmalat sanayisinde gücünü nispeten koruyan ülkeler aslında verimliliğini koruyan ülkelerdir. Almanya, Kore gibi" değerlendirmesinde bulundu.

REKABET Kongresi’nde konuşan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da “Türkiye’de son yıllarda yaşanan iş kazaları ile bu kazalar sonucu gerçekleşen ölümlerin ve yaralıların sayısı kabul edilemeyecek bir düzeye ulaşmıştır” dedi. Onatça iş dünyasının arzuladığının sadece büyüyen bir ekonomi hedefi olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ülkemizi aynı zamanda yurttaşlarının güven içinde yaşadığı ve en önemlisi güvenli çalışma ortamına sahip olduğu bir ülke seviyesine çıkarmaktır.”

 TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan da, konferans kapsamında lansmanı yapılan “İmalat Sanayi Sektörleri Rekabet Göstergeleri Raporu” hakkında bilgi verdi. Devlet ve özel sektörün, birim verimlilik konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirter Yavan, Türkiye’nin, yüzde 15 seviyesindeki birim başı verimliliğine dikkati çekti. “Bir bardak üretiyorsunuz, verimlilik yüzde 15 sevilerinde, bu oran İskandinav ülkelerinde yüzde 50 civarında” diyen Yavan, aksi halde Türkiye’nin büyüme hedeflerini yakalamayacağını vurguladı. Kaynak 26 mayıs 2014 Dağıtımkanalı dergisi

Patent Nedir Yorum: Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar ! Türk ekonomisinin uzun bir süredir iyi sinyal vermediği herkes tarafından bilinen, görünen bir durum fakat korkudan kimse “KRAL ÇIPLAK” diye bağıramıyor, herkes “EKONOMİMİZ ÇOK İYİ, DÜNYA BİZE HAYRAN, DÜNYA’YA AÇILDIK,..” beyanatları veriyor artık gerçekleri dile getirme zamanı…

 


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 22 Ocak 2025 Çarşamba Saat: 13:51 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 7298

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."