En itibarlı üç marka: Koç, Sabancı ve Ülker
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin akademik denetiminde uluslararası araştırma şirketi Xsights tarafından gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi 2012 Araştırması sonuçlarına göre Koç Holding yüzde 20, Sabancı Holding yüzde 18.1 ve Ülker yüzde 6.7 ile Türkiye’nin en itibarlı üç markası oldu.
TÜRKİYE İtibar Endeksi 2012 sonuçlarına göre, Türkiye’nin en itibarlı üç markası Koç Holding, Sabancı Holding ve Ülker oldu. Türkiye İtibar Endeksi 2012, İtibar Atölyesi adına İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin akademik denetiminde uluslararası araştırma şirketi Xsights tarafından gerçekleştirildi. Alkolsüz içecek, bilişim, otomotiv, tekstil, bankacılık, gıda, ilaç, turizm, beyaz eşya, elektronik eşya, sigorta ve ulaşım sektörleri özelinde gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi 2012 sonuçları, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce Kampüsü’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
İTİBAR ENDEKSİNDE DÜŞÜŞ
Türkiye İtibar Endeksi 2012 sonuçlarına göre, Koç Holding yüzde 20, Sabancı Holding yüzde 18.1 ve Ülker yüzde 6.7 ile Türkiye’nin en itibarlı üç markası oldu. Bu şirketleri, yüzde 5.9 ile Arçelik, yüzde 4.5 ile Turkcell, yüzde 2.7 ile Coca Cola, yüzde 2.4 ile Ağaoğlu, yüzde 1.7 ile Doğan Holding ve THY, yüzde 1.6 ile Eti ve Vestel ve yüzde 1.5 ile Doğuş Holding izledi. Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, geçen yıldan bu yana genel itibar endeksinin 78.3’ten 77.1’e düştüğünü gözlemlediklerini belirterek, “Bu düşüş, ‘Türkiye’nin En İtibarlı Şirketi’ genelinde anlamlı bir düşüş olmamakla birlikte, sektörler bazında endeks puanı farklılıklar sergiliyor” dedi.
DÜRÜSTLÜK VE ŞEFFAFLIK
Prof. Dr. Ekren, üniversitenin akademik desteği ve denetimiyle gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi çalışmasında ikinci yılı da tamamladıklarını belirterek, endeks çalışmalarının hem akademi dünyası hem de özel sektör için önemli olduğunu, bu konuda üzerlerine düşeni yapmak için çalışmalara devam edeceklerini kaydetti. Türkiye’nin ‘En İtibarlı Şirketi’ genelinde anlamlı bir düşüş olduğunu vurgulayan Ekren, konuşmasına şöyle devam etti: “Sektörler bazında endeks puanı farklılıklar sergiliyor. Bu yılki çalışmada, alkolsüz içecek, gıda, beyaz eşya gibi sektörlerde endeks puanı artarken, tekstil ve hazır giyim sektörünün itibar puanının aynı kaldığı, elektronik eşya sektörünün puanının ise düştüğü ortaya çıkıyor. Bu yıl endekse ilk defa dahil edilen ilaç, ulaşım, bilişim ve turizmi yakından izleme olanağı veren endeks çalışmamız, bu sektörlerde de itibar konusunda lider olan şirketleri gözler önüne seriyor. Algı faktörlerini ele aldığımızda ‘dürüst ve şeffaflığın’, geçen yıl olduğu gibi kamuoyu nezdinde en önemli kriter olarak ortaya çıkması da itibara giden yolda şeffaf davranmanın değerinin altını bir kere daha çiziyor.”
Xsights Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn de, şirketlerin ‘Türkiye İtibar Endeksi Raporu’ndan bu yıl da çok faydalanacaklarını belirterek, “Öncelikle şirketiniz itibar radarına girmiş mi, sektörünüzdeki sıranız kaç, sizi en itibarlı şirket olarak algılayan kişiler Türkiye’nin neresinde, rakiplerinize göre neredesiniz, sektörünüzde hangi algı faktörleri fark yaratacak gibi hep merak ettiğimiz soruları, sponsorsuz, tarafsız, akademik olarak kontrol edilmiş bir araştırmaya dayanarak bulacaksınız” diye konuştu.
Türkiye’nin en itibarlı 10 firması
Kurum adı - Yüzdesi (%)
Koç Holding 20.00
Sabancı Holding 18.10
Ülker 6.70
Arçelik 5.90
Turkcell 4.50
Coca Cola 2.70
Ağaoğlu 2.40
Doğan Holding ve THY 1.70
Eti & Vestel 1.60
Doğuş Holding 1.50
Sektör birincileri
Alkolsüz içecek: Coca Cola
Bankacılık: Ziraat Bankası ve Garanti Bankası
Beyaz eşya: Arçelik
Bilişim: Casper
Elektronik eşya: Arçelik
Gıda: Ülker
İlaç: Eczacıbaşı
Otomotiv: BMW
Sigorta: Axa Sigorta
Tekstil: LCW
Turizm: Hilton
Ulaşım: Metro Turizm
İlk kurumsal itibar ölçüm merkezi
İtibar Atölyesi Başkanı Ertan Acar, endeks sonuçlarının şeffaflığını vurgulayarak, her türlü müdahale ve yönlendirmeye kapalı bir biçimde yapılmasının teminatının İstanbul Ticaret Üniversitesi ile İstatistik Bölümü olduğunu söyledi. Üniversitesi bünyesinde kurulan İtibar Derecelendirme Uygulama ve Araştırmalar Merkezi Müdürü Ferhan Benli de, itibar yönetiminin stratejik önemine dikkati çekerek, “İlk defa üniversitemizde kurumsallaştırılan bir itibar ölçüm merkezinin kurumsal itibarın ölçülebilinir ve yönetilebilinir bir stratejik parametre konumuna getirilmesinden gurur duyuyoruz” dedi.
Kaynak 3/6/13 ITO Nalan SÖYLEMEZ
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?