Patent Hakkı Sahibi, tedbir alınmanın dava sonuna bırakılmasında, gecikmesinde telafisi güç sakıncaların bulunması halinde yetkili mahkemelerden ve idareden (gümrük) tedbir uygulaması talep edebilir.
İhtiyati tedbirler, verilecek hükmün etkinliğini tamamen sağlayacak nitelikte olmalı ve özellikle aşağıda belirtilen tedbirleri kapsamalıdır:
a - Davacının patentten doğan haklarına tecavüz teşkil eden fiillerin durdurulması,
b - Patentten doğan haklara tecavüz edilerek üretilen veya ithal edilen şeylere veya patenti verilmiş usulün icrasında kullanılan vasıtalara, Türkiye sınırları içinde veya gümrük ve serbest liman veya bölge gibi olanlar dahil, bulundukları her yerde el konulması ve bunların saklanması,
c - Her hangi bir zararın tazmini bakımından teminat verilmesi.
Gümrük idareleri; tecavüzü engellemek, delilleri korumak, yetkili makamların malları kontrol etmesini sağlamak için talep halinde gerekli tedbirleri alabilirler gümrük idaresinin tedbir süresi en fazla 10 gün ile sınırlıdır söz konu süre dolmadan tedbir isteyen Patent Hakkı Sahibi yetkili mahkemeden Tedbir kararı getirmelidir.
Yetkili mahkemeler tedbir kararı verirken iddiaların inandırıcılığını, yeterli delil olmasını dikkate almalı ayrıca Patent Hakkı Sahibinden olası zararlar için teminat isteyebilirler.
İhtiyati tedbir talepleri tek başına veya başka talepler içeren davayla birlikte açılabilinir. Davayla birlikte açılan İhtiyati Tedbir Talepleri davadan ayrı olarak öncelikle incelenmelidir.
İhtiyati tedbir isteyen taraf kusuru olmasa dahi talebinde haksız olduğu ve haksız olarak tedbir koydurduğu anlaşılırsa karşı taraf zararlarının tazmini için tazminat davası açabilir.